One of my favorite pieces of ancient wisdom comes from the Stoic philosopher Epictetus:
Vi har två öron och en mun så att vi kan lyssna dubbelt så mycket som vi pratar.
Visst, det kanske inte är den verkliga anledningen till att vi har två öron och en mun, men det avslöjar ett användbart mönster som vi ser upprepas i kommunikation i allmänhet.
Kommunikation består i huvudsak av två delar: överföring och mottagning. Dessa kommer att manifestera sig olika beroende på mediet, men det allmänna schemat är detsamma.
- Textkommunikation: skriva och läsa
- Verbal kommunikation: tala och lyssna
- Bildkommunikation: visning och visning
Enkelt uttryckt, 2: 1 är nyckeln
Om vi utvidgar Epictetus aforism till ett förslag på hur man kan kommunicera mer effektivt, får vi något av följande:
När det gäller kommunikation bör du arbeta hårt för att ta emot dubbelt så mycket som du sänder.
Med andra ord bör du lyssna dubbelt så mycket som du talar, läsa dubbelt så mycket som du skriver och ägna dubbelt så mycket uppmärksamhet som du får. Låt mig packa upp den sista faktiskt, eftersom den är lite komplex.
När vi är i närheten av andra kan vi antingen leta efter att få uppmärksamhet, eller så kan vi vara uppmärksamma på de omkring oss. Skillnaden mellan de två är precis som skillnaden mellan att prata och lyssna – även om den expanderar långt bortom området för verbal kommunikation. Det handlar om din attityd som kommunikatör – ditt syfte med att kommunicera. Och ett förhållande 2: 1 hjälper oss att påminna oss om att vi ska kommunicera på ett sätt som hjälper oss att berika oss och bygga relationer.